Hotoan

Hotoanul este situat la 4 km spre vest de centrul comunei.

Prima atestare scrisă a aşezării datează din anul 1213. Începând din secolul al XV-lea, satul aparţine familiei Hatvani. Mai târziu, familia Károlyi devine unul dintre proprietarii aşezării.

Localitatea este satul natal al poetului şi traducătorului Valentin Strava, cunoscut şi datorită activităţii sale de redactor al revistelor Dacia, Curentul Literar, Gazeta Literară. Este cel mai cunoscut traducător al poemelor lui Ady în limba română. Hotoanul este locul unde şi-a desfăşurat activitatea laborioasă preotul Vasile Pătcaşiu, militant de frunte pentru drepturile românilor sătmăreni.

Biserica reformată a fost construită în perioada interbelică. Până la sfârşitul secolului al XX-lea numărul enoriaşilor a scăzut însă, ajungând în zilele noastre la mai puţin de 10. În 1998, s-au desfăşurat aici lucrări de renovare cu sprijinul credincioşilor reformaţi din Santău. Biserica ortodoxă cu hramul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil a fost construită în 1800. Satul este renumit şi pentru descoperirea, în hotarul localităţii, a două tezaure monetare, datate în secolele XVI–XVII.
Play   Stop   1  of 6 photos
Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Uniunii Europene.